Woonhuis Olst

2011

PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn

Woonhuis Olst

hout, olst, particulier, woonhuis, zink

/
Woonhuis
Olst

Woonhuis Olst

De woning is ontworpen in een vorm welke verwant is aan een klassieke Sallandse kapschuur. Een asymmetrische kapvorm over een rechthoekige plattegrond.  De locatie, voorgekomen uit een rood voor rood regeling, ligt aan een landelijke weg tussen het dorp Diepenveen (gemeente Deventer) en de plaats Olst. Aan de straatkant ziet de woning er van buiten ingetogen uit, maar aan de achterkant is het buitenleven geïntegreerd in de woning en is de gevel  nagenoeg geheel van glas. Om overmatige instraling van zonlicht te voorkomen is de gevel op de verdieping aan de zuidzijde  geheel voorzien van lamellen.  Hierdoor behoud de woning zijn ingetogen karakter en ook zijn “schuurachtige” gesloten vorm . Aan de noordelijke straatzijde is over de volledige lengte een doorlopende lange gang gesitueerd.  Op de begane grond vormt deze gang een buffer tussen de diverse woonfuncties en het voorterrein aan de straat. Omdat de gang door middel van een vide in verbinding staat met de verdieping, beleef je deze ruimte integraal als een straat of looproute door de woning, van waaruit alle “woonfuncties” bereikbaar zijn.

De woning is aan de buitenkant nagenoeg geheel van donker materiaal gemaakt, de binnenkant van de woning is hiermee in contrast in witte- en naturel tinten uitgevoerd. Het dak en de gevels zijn nagenoeg geheel van antraciet kleurig zink gemaakt. Dit materiaal  past perfect bij de gewenste ingetogen “schuurachtige” uitstraling en is ook prima in harmonie met de natuurlijke omgeving. Alleen de muur aan de voorzijde welke het hoofd en bijgebouw met elkaar verbind, is van antraciet kleurig metselwerk. Dit metselwerk is ook aan de binnenzijde, in de doorlopende gang,  in “schoonmetselwerk”uitgevoerd. De bovenzijde van de muur is afgedekt met een lichtstrook, welke is opgenomen in het zinken dak. Enerzijds door het toepassen van ruw materiaal, en anderzijds door de wijze waarop het zonlicht in de woning valt, wordt de beleving van dit loopgebied versterkt, als intermediair tussen de openbare ruimte en het privédomein.

/