maas architecten

architectuur & interieur

Verbouwing Barchem

2016

PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
/
Woonhuis
Barchem

woonhuis barchem

Om de boerderij aan de Flierdijk te Barchem beter geschikt te maken voor bewoning is de deel bij het voorhuis getrokken. De complete boerderij is hiervoor geheel gestript om ook de bovenverdieping bij de verbouwing te kunnen betrekken. De achterzijde van de boerderij is, met behoud van de bestaande buitengevels, opengemaakt om het wonen in relatie met het achterland te brengen. De aantasting van het dak, om het daglicht in de woning te brengen en een diagonale zichtlijn vanuit de dieper gelegen keuken te creëren, is weer gerepareerd door de introductie van een houten lamellenstructuur die de dakvorm hersteld.

Om de verdieping te vergroten is het achterste wolfseind vervangen door een uitbreiding van de kapvorm. In het midden van de woning is ook een nieuwe trap geplaatst. Dit zichtelement verbindt beneden met boven. De vide zorgt voor daglicht in het hart van de woning.

Het voorhuis en de hal met opkamer zijn gerestaureerd waardoor de hoofdstructuur van de boerderij behouden is gebleven. De oude karakteristiek kapconstructie is zoveel mogelijk in het zicht gehouden en samen met de oude achtermuur contrasteert deze mooi met de moderne invulling van het interieur.

Tevens sluit de nieuwe schuur met rieten kap in vorm en sfeer aan op de karakteristieke boerderij in het Achterhoekse landschap.