Woonhuis Lochem

2015

PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn

Woonhuis Lochem

glas, hout, lochem, particulier, stucwerk, woonhuis

/
Woonhuis
Lochem

Woonhuis Lochem

De woning is gelegen aan de rand van Lochem op een vlak terrein aan drie zijden omzoomd met opgaand groen en aan de westzijde grenzend aan vrij akkerland, de maïs staat er dit jaar voor het laatst.
In de woning wordt veel gewerkt, onderzocht, gestudeerd, muziek gemaakt en geleefd. Hier zijn verschillende ruimtes voor ontworpen. Op verzoek van de opdrachtgever zijn de begane grond en verdieping strikt gescheiden, dit vanwege huisdieren, privacy en geluid.
De opdrachtgever is erg gecharmeerd van het modernisme in de architectuur waarbij met name de opvatting van Mies van der Rohe, het functionele rationalisme zeer gewaardeerd wordt.
Dit komt in de woning terug. Naast lucht, licht en ruimte zijn vlakken en lijnen uitgangspunten geweest, waarbij de natuur en cultuur elkaar steeds weer ontmoeten, als ook binnen en buiten.

Het gebouw heeft twee vleugels, één voor de dienstruimtes op de noordzijde dicht op de buurman. Deze vleugel is zo gesitueerd dat de andere vleugel, de leefruimte, optimaal lichttoetreding en uitzicht geniet, vrij van buren. Aan de zuidzijde liggen de veranda’s.
De centrale gang is de ruggengraat van de woning, waaraan open en gesloten ruimtes zijn gekoppeld. De westzijde heeft een patioachtige ruimte als voorportaal op het weidse open veld. Tevens biedt deze ruimte zicht op de auto die volgens de opdrachtgever gezien mag worden ook vanuit de woning.
De westzijde is echter ook iets gehoriger (rondweg). Daarom zijn de slaapkamers allen aan de oostzijde gesitueerd in het licht van de opgaande zon. Het licht is de bevestiging van de ruimte. De centrale gang, normaal het donkerste deel van het huis, wordt over de gehele lengte ononderbroken verlicht. Het daglicht komt via de verdiepingsvloer van glas naar beneden. De woning is zelfvoorzienend in elektriciteit.

/