Woonhuis Doetinchem

2015

Woonhuis Doetinchem

doetinchem, glas, hout, metselwerk, particulier, stucwerk, woonhuis

/
Woonhuis
Doetinchem

Woonhuis te Doetinchem

De woning aan de Thijsselaan, maakt deel uit van een kleine groep woningen waarbij alle woningen maximaal anderhalve verdieping hoog zijn en voorzien van een plat dak. De wijk ligt nagenoeg aan de noordwestelijke rand van de stad Doetinchem en grenst hier aan het buitengebied. Het bestemmingsplan staat een maximale bouwhoogte toe van 4,5 meter. De kavel bevindt zich aan de westkant van de wijk op de hoek van de Thijsselaan en de van Tienhovenlaan. De van Tienhovenlaan komt hier uit in het buitengebied. Opvallend aan dit bosrijke buitengebied, bekend als de Kruisbergse bossen, zijn de hoogteverschillen, gevormd door rivierduinen.

Vanaf de kavel is de nabijheid van dit prachtige bosgebied goed zichtbaar. Deze beleving, de zichtbaarheid van de bosrand was een belangrijk gegeven bij het ontwerpen van de woning. De overige ambities uit het programma van eisen en wensen waren; een speels ingedeelde woning, met een optimale relatie tussen binnen en buiten en toch voldoende privacy, zowel in de woning als in de buitenruimte. Andere te verwezenlijken wensen waren; het opnemen van twee parkeerplaatsen in de architectuur, een moderne architectonische uitstraling, een logische en functionele routing en het zoveel mogelijk toepassen van duurzame materialen.

Door de maximaal toegestane geringe bouwhoogte en het beperkte bouwvlak bleek het onontkoombaar om een deel van het woonprogramma half ondergronds te situeren. In de uitwerking van het ontwerp is maximaal ingezet om dit gevoel van “half ondergronds wonen” weg te nemen. De basis van het ontwerp bestaat uit twee L-vormige volumes welke gedeeltelijk over elkaar zijn geschoven. Hierdoor ontstaat een half open patio, welke is gebruikt om het gevoel van “half ondergronds” volledig weg te nemen. De entree van de woning is half opgetild boven maaiveld niveau. Vanuit de entree zijn op het zelfde niveau werk-/speelkamer en de eetkeuken toegankelijk. De eetkeuken grenst aan een dakterras aan de zuidkant van de woning. Doordat een deel van het woonniveau, de zitkamer, een half niveau lager ligt, ontstaat een harmonische verbinding met de privé tuin aan de noordzijde (achterkant) van de woning.

/