Woonhuis Laren

2011

PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn

Woonhuis Laren

glas, hout, laren, particulier, stucwerk, woonhuis

/
Woonhuis
Laren

Woonhuis te Laren

In het coulisselandschap aan de noordzijde van Laren wilde een familie met twee kinderen graag een onderhoudsvrij woonhuis dat past in het landschap. De bestaande Fordwoning- een relikwie van een kortstondige periode uit de jaren zestig waarin geëxperimenteerd werd met industrieel en flexibel bouwen – moest daarvoor worden gesloopt. De bestaande schuur kon worden gehandhaafd.

Het woonhuis met woon-, werk- en slaapvertrekken en een dubbele carport is als een conceptuele strip ontworpen. Deze evenwijdig aan de Leverkamp lopende strip is in drie vlakken opgedeeld met aan de uiteinden terrassen en in het midden een met glaspuien afgeschermd gedeelte dat het centrale punt in de woning is. Hier bevindt zich de eetkamer, de ruimte waar het dagelijks leven hoofdzakelijk plaatsvindt. Deze ruimte sluit aan op de overige woondelen die als twee molenwieken ter weerszijden van de strip zijn gesitueerd. Het straatgerichte woondeel bevat een gastenverblijf, een dubbele carport en de keuken met entree die aansluiten op de centrale eetkamer. In het tuingerichte woondeel bevindt zich de hoofdslaapkamer met badkamer, een separate televisiecamera en de woonkamer die weer op de eetkamer aansluit. Over de koppeling van de woondelen is een lessenaarskap geplaatst met de nok aan de straatzijde. Hier bevinden zich twee slaapkamers en een werkvertrek die met een vide direct contact heeft met de onderliggende eetkamer. Door de opbouw aan de tuingerichte zijde een schuine gevel te geven, wordt het middagterras gedeeltelijk overdekt.

Door het woonprogramma rond een conceptuele zone te rangschikking is een sterk samenhangend ontwerp ontstaan. Zo worden de verschillende woonfuncties op een logische en functionele wijze aan elkaar gekoppeld maar is ook een optimale situering ten opzichte van zowel ochtend- als middagzon ontstaan. Bovendien zorgt de strip, die als een doorlopend terras voor, door en achter de centrale eetkamer loopt, voor een sterke relatie met het buitengebied op alle momenten van de dag.

Aanvankelijk was het ontwerp volledig in hout opgetrokken om zo het woonhuis een natuurlijke aansluiting te laten maken met het landschap. Maar de opdrachtgever voorzag dat vooral in het onderhoud van de gevelbetimmeringen veel energie, tijd en geld verloren zou gaan. Een onderhoudsvrije oplossing is gevonden in een uitvoering van de gesloten geveldelen van leverkleurig stucwerk, waarbij de gevelopeningen houten kozijnen kregen en plaatselijk een invulling van verticale houten stijlen.

/