Woonhuis Doesburg

2011

PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn

Woonhuis Doesburg

boerderij, doesburg, metselwerk, particulier, riet, woonhuis

/
Woonhuis
Doesburg

Woonhuis te Doesburg

Bij het ontwerp van dit huis hebben we ons laten inspireren door de traditionele boerderij vormen, welke in deze regio veel voorkomen, om dit nieuwbouwproject harmonisch in de omgeving te doen laten opgaan. De woning is gebouwd als vervanging van een, tot woonhuis verbouwde, voormalige boerderij, welke enige jaren geleden nagenoeg geheel door brand is verwoest. De voormalige boerderij bestond oorspronkelijk uit een voorhuis en een achterhuis. Een combinatie van wonen en werken, een enkelvoudige hoofdvorm, afgedekt met een grote kap, met een bedekking van pannen aan de onderzijde en riet aan de nok. Kenmerkend voor de situering van de woning is de grote tuin, de bestaande schuur, de ligging relatief dicht aan de weg (een belangrijke recreatieve fietsroute) en de nabijheid van de winterdijk van de IJssel en het zicht op de kerktoren van Doesburg.

Bij de opzet van het nieuwe ontwerp is ook gekozen voor het thema: voorhuis en achterhuis. Met dit verschil dat in de moderne variant uitsluitend sprake is van wonen. In het achterhuis op maaiveld niveau is de woonkeuken gesitueerd, welke een directe relatie heeft met de grote tuin. Het voorhuis is door een “middendeel” afgescheiden van het achterhuis. Het middendeel is, net als de “deel” van een traditionele boerderij, open tot in de nok, dit om de ruimtelijke beleving van de hoofdvorm mogelijk te maken. Het voorhuis is opgetild van het maaiveld, zodat het mogelijk is om over de dijk te kunnen kijken, maar ook om privacy redenen vanwege de nabijheid van de weg. Het zogenaamde “beletage” effect. Door het optillen van het voorhuis ontstaat een “splitlevel”. De woning is afgedekt met een enkelvoudige grote rieten kap, met een sparing op de zuidzijde in het middendeel, zodat er een beschutte buitenruimte ontstaat. Om geen afbreuk te doen aan de lichtinval en tegelijkertijd toch overdadige zoninval te weren, is dit deel van de kap gevuld met houten lamellen. De plattegrond van de woning loopt enigszins taps toe. Deze vorm reageert hiermee op de lichte verdraaing in de weg en de door deze vorm ontstane schuin oplopende daklijn, doet tevens recht aan de gekozen splitlevel opzet van de woning.

/