Aardbevingsbestendige basisschool Haren

2018

PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn

Aardbevingsbestendige basisschool Haren

glas, haren, hout, metselwerk, school, utiliteit

/
Basisschool
Haren

Aardbevingsbestendige excellente basisschool Sint Nicolaas Haren

In opdracht van de Nicolaasstichting hebben we een nieuwe aardbevingsbestendige basisschool ontworpen. De Sint Nicolaasschool die hierin gehuisvest wordt is een bijzondere school in Haren die zich sterk onderscheidt door haar eigen identiteit. De school mag het predicaat ‘excellente school’ voeren. Op de locatie stond ten tijde van de ontwerpopgave een bestaand middelbaar schoolgebouw. Onderzocht is of onderdelen van dit bestaande schoolgebouw op basis van maatschappelijk en duurzaam ondernemen geïntegreerd zouden kunnen worden in de nieuwe school. Dit bleek na onderzoek niet haalbaar te zijn. De nieuwe school is ontworpen als een kloosterhof. Een essentieel begrip voor de school “zien en gezien worden” wordt door de toepassing van deze structuur gewaarborgd. Zichtbaarheid van binnen naar buiten en vice versa waarborgen de sociale veiligheid.

Duurzaamheid betekent bij de Sint Nicolaasschool toekomst-bestendig bouwen, energiezuinig, rekeningen houden met ons milieu, onderhoudsvriendelijke materialen toepassen en flexibel bouwen. Door een integraal ontwerpproces is het begrip duurzaamheid vanuit verschillende disciplines (bouwfysica, installaties, bouwkundig, constructief) uitgewerkt.

Bij deze school is de hoofddraagconstructie opgebouwd uit een te demonteren staalframe. Omdat het aardbevingsbestendig bouwen een vereiste is in het gebied waar de school komt te staan, is het totale gewicht van het gebouw gereduceerd. Deze reducering is gerealiseerd door het kiezen van een combinatie van een lichte vloeropbouw (staalplaatbetonvloer) en een zwevende dekvloer die voldoende geluidsreductie oplevert zodat er geen geluidsoverlast ontstaat. Door de efficiënte opbouw van de vloeren is de milieubelasting beperkt gehouden.

Om onderhouds- en schoonmaakkosten te reduceren hebben wij hier gekozen voor hoogwaardig materiaalgebruik. De buitengevels van de school bestaan uit gesiliconiseerde bakstenen. Deze stenen zijn vormvast, vandaalbestendig, brandvertragend en hebben een goede vuilafstoting vanwege de nabehandeling die het heeft gekregen. Het gebouw heeft daarnaast een houten gevelinvulling. Deze invulling bestaat uit een 100% duurzaam, snel groeiend en gekookt loofhoutsoort (v.z.v. FSC keurmerk) dat onbehandeld wordt toegepast. De kozijnen zijn opgebouwd uit hoogwaardige aluminium profielen die in combinatie met het toegepaste Hr++ glas een zeer goede RC-waarde (isolatie-waarde) heeft. Klimaat scheidende binnenwanden worden opgebouwd uit houtskeletbouw met een hoge isolatiewaarde. Het gebouw komt ruimschoots onder de actuele EPC-norm van 0,7.

Eenvoudig opgebouwde wanden dragen bij aan de flexibele invulling van de school. Niet dragende (lokaal scheidende) binnenwanden zijn opgebouwd uit een eenvoudig c -profiel skelet die afgewerkt zijn met dubbele gipsbeplating. Door het toevoegen van isolatie wordt de geluidsnorm en de brandveiligheidsnorm ruimschoots gehaald. Openingen kunnen makkelijk toegevoegd worden. De wanden zijn afgewerkt met schrobvaste verf.

Gedurende het ontwerpproces zijn gedegen afwegingen gemaakt betreft de vloerafwerkingen, waarbij de keuze is afgestemd op het beoogde gebruik. Er is gekozen voor een goed reinigbare, kras- en slijtvaste, gemêleerde vloerafwerking waarbij er aandacht is geweest voor de antislipwaarde. De grondstof van de vloer bestaat voor meer dan de helft uit gerecycled materiaal en de vloer is na zijn levensduur voor 100% recyclebaar. Het gekozen demontabele plafond zorgt voor een goede akoestiek. De plafondplaten zijn te reinigen en vervangbaar. In dit plafond is een duurzame installatie opgenomen die in de toekomst altijd aangepast kan worden naar actuele ontwikkelingen. Het gebouw wordt verlicht middels hoogfrequente, LED daglichtafhankelijke verlichting.

Met een zorgvuldig en doordacht klimaatconcept, gebaseerd op “Frisse Scholen 2015 Klasse B”, heeft de school een “fris” en gezond klimaat gekregen. Er is gekozen voor een energiezuinige installatie die bestaat uit zowel verwarmen als koelen via luchtverversing, de toevoeging van pv-panelen (zuid georiënteerd), warmteterugwinning middels een warmtewiel en CO2 reductie via melders. Ook kunnen gewoon meerdere ramen per lokaal geopend worden.

Samen zorgen deze met de bovengenoemde materialen, kennis en technieken voor een gezond en comfortabele school waarbij de exploitatiekosten laag blijven door de integrale duurzame toepassingen.