Restaurant Apeldoorn

2011

PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
/
Restaurant
Apeldoorn

Restaurant Apeldoorn

Park Berg en Bos te Apeldoorn is in de twintiger jaren aangekocht door de gemeente ten behoeve van de stadsuitbreiding. Echter door de crisis in de jaren dertig is dit plan omgezet in het aanleggen van een natuurpark en als werkverschaffingsproject is de bosvijver gegraven. Het is een romantisch aangelegd park geworden dat langzaam overgaat in de Veluwe. In de zeventiger jaren is hier ook de Apenheul aangelegd. Direct achter de hoofdingang van het park is het nieuwe restaurant gesitueerd. Hooggelegen ten opzichte van de gegraven bosvijver met fontein. Het gebouw is zorgvuldig neergelegd tussen de bestaande bomen. De ronde vormen zijn hier dan ook een afgeleide van. Tevens zijn er zoveel mogelijk bomen gehandhaafd in de omgeving. Een belangrijk uitgangspunt was het in stand houden van de illusie van het landschap. Vanuit het restaurant is dit goed waarneembaar. Alle verblijfsruimtes hebben namelijk een prachtig uitzicht op de bosvijver en je waant je in de natuur. Omgekeerd kijkend vanuit het park naar het restaurant zie je slechts horizontale lijnen ten opzichte van de verticale bomen. Het elfenbankje met haar witte horizontale ronde lijnen was dan ook een inspiratiebron.

Het geheel is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met opdrachtgever en de landschap- en stedenbouwkundige van de gemeente. Ook als zitelementen in het park zijn de ronde vormen in hout terug gekomen. De ingang aan deze zijde van het gebouw heeft de nodige discussies gekost, en is politiek bepaald. De ingang moest aan de looproute van de Apenheul komen te liggen.Het interieur heeft verhoogde plafonds zodat extra licht en uitzicht op de bomen ontstaat. De materialisering en kleur van het interieur zijn buiten onze opdracht tot stand gekomen. Het geheel is gerealiseerd met een beperkt budget, want het is moeilijk om in deze tijd een nieuwe horecagelegenheid te starten.

/