Woonhuis Wenum-Wiesel

2011

PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn

Woonhuis Wenum-Wiesel

glas, leien, particulier, wenum-wiesel, woonhuis

/
Woonhuis
Wenum-Wiesel

Woonhuis wenum wiesel

In Wenum Wiesel, een karakteristiek buitengebied van Apeldoorn, is een grote villa gerealiseerd. Het ruime kavel ligt op de overgang van weilanden naar een bosrijk gebied. Een groot deel van het terrein is ingericht met gazon, waardoor de overgang naar het omliggende terrein goed te ervaren is. De bebouwingskarakteristiek van de omgeving is sterk gevarieerd, maar bestaat hoofdzakelijk uit op boerderijen geïnspireerde villa-achtige woonhuizen.

 

Uitgangspunten

De situatie, het bestemmingsplan en de bebouwingsgrens hebben grote invloed gehad op de positionering en de hoofdvorm van de villa. De wens van de opdrachtgevers was een ingetogen woning met een ruim programma op woon- en welnessgebied en daarbij maximale privacy en een optimale beleving van de omgeving. Door deze combinatie is de grens van het haalbare opgezocht, met maximale goot- en nokhoogtes en op diverse punten is de rand van het bouwvlak opgezocht.

Architectuur

De gesloten gevel aan de straatzijde geeft de gewenste privacy, aan de privézijde is de begane grond zeer open. Ook de indeling van de plattegrond is zeer open, wat de ruimtebeleving en lichtinval ten goede komt en mooie zichtlijnen tot gevolg heeft. Onder andere door de meanderende glasgevels beleef je meerdere ruimtes maximaal, ook via buiten weer naar binnen kijkend. Door deze manier van ontwerpen is de omgeving altijd beleefbaar vanuit de gehele woning. De centraal gelegen open haard is vanuit alle woonruimtes zichtbaar, zelfs vanaf de studieruimte op de verdieping. Door de wens van de opdrachtgever om een ingetogen woning te realiseren is de hoofdvorm niet sterk afwijkend van de omliggende bebouwing ontworpen, maar zonder de traditionele boerderij typologie te kopiëren.

 

Voor de materialen is in overleg met de opdrachtgever gekozen voor duurzame materialen met een hoog detailniveau. Zoals leien daken, bakstenen muren en aluminium kozijnen. De robuust gemetselde muren, die zich als armen uitstrekken buiten de woning, verankeren de woning in het terrein.

De daken en de daaraan aansluitende gevels zijn leien die een over de gehele woning gedrapeerde bescherming bieden. Tussen de muren en de daken zijn de grote glaspartijen gesitueerd. Het eindresultaat oogt als besloten architectuur, waarbinnen het daglicht en het uitzicht vrij spel hebben.