A15 Carwash en Horeca Oosterhout

2020

Hans Gorter Fotografie
Hans Gorter Fotografie
Hans Gorter Fotografie
Hans Gorter Fotografie
Hans Gorter Fotografie

A15 Carwash en Horeca Oosterhout

a15, carwash, elst, horeca, nijmegen, oosterhout, utiliteit

/
Carwash en horeca
Oosterhout

Carwash en Horeca aan de snelweg A15

Locatie

Park15 is het toonbeeld van een nieuwe generatie duurzame bedrijvenparken in Nederland: tijdloos en met behoud van waarde op lange termijn. Kwalitatief hoogwaardig, groen en toekomstbestendig. Bereikbaar via weg, water en in de toekomst spoor. Centraal gelegen tussen de Rotterdamse havens en het Duitse Ruhrgebied.

In de strook langs de groenzone parallel aan de A15 (bij Oosterhout afslag 38) ligt een bijzondere kavel: de entree kavel van Park15. Deze grenst aan de afrit, de hoofdentree en de Rietgraaf. Daarmee is dit een beeldbepalende plek voor Park15. De oriëntatie van de bebouwing en de inrichting van het terrein is van belang voor de uitstraling van het bedrijvenpark.

Opdracht

Op de entreekavel waren reeds een vestiging van Mc Donalds en een onbemand Shell tankstation aanwezig. Om de kavelinvulling compleet te maken is ons gevraagd een gebouw(en) te ontwerpen voor twee horeca bedrijven en een wasstraat. Gezien de ligging/bereikbaarheid van de locatie was er de wens om voor de horeca een ‘drive’ mogelijkheid op te nemen.

Concept

Het concept, een opgetild volume dat boven een aanwezige aardenwal (tussen snelweg en locatie) ‘zweeft’, zorgt voor zichtbaarheid vanaf de snelweg. De bovenbouw koppelt de drie gebruikers en zorgt voor eenheid. Niet drie losse gebouwen, maar met zijn allen onder één dak. De bovenbouw zorgt er tevens voor dat de techniek uit het zicht kan worden genomen.

Gebruikers

De uiteindelijke gebruikers: Febo, Subway en Carewash zijn in het ontwerpproces veelvuldig betrokken geweest. Specifieke wensen en richtlijnen zijn meegenomen in het ontwerp. Resultaat: Twee volwaardige horeca zaken met terras, eigen parkeerplaatsen en een drive plus een kettingwasstraat van 32m lang met voorwas en stofzuigvoorzieningen.