maas architecten

architectuur & interieur

Kantoor Nijkerk

2016

PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
/
Kantoor
Nijkerk

Kantoor Nijkerk

OPGAVE / PROGRAMMA

Voor Vreugdenhil Dairy Foods is een nieuw kantoorpand ontworpen. Vreugdenhil Dairy Foods behoort sinds een aantal decennia tot de belangrijkste internationale aanbieders van gesproeidroogde zuivelproducten en op zuil gebaseerde specialiteiten voor de levensmiddelen industrie. Het ontwerp biedt ruimte voor werkplekken, ontmoetings- en vergaderplekken, een restaurant, ontvangstruimte en ondersteunende functies. Een van de centrale thema’s bij het ontwikkelen hiervan zijn geweest: identiteit, belevingswaarde, interactie, het nieuwe werken, flexibiliteit en ontmoeten. Het ontwerp is ontwikkeld met aandacht voor duurzaamheid en milieu met het BREEAM-NL Outstanding ontwerpcertificaat als ambitie.

SITUATIE

De bouwlocatie bevindt zich op het bedrijventerrein Arkerpoort, prominent gelegen aan de A28 te Nijkerk. De Arkerpoort is een min of meer driehoekig gebied, gelegen tussen de Arkemheenweg, De A28 en de Verbindingsweg te Nijkerk. Door de ligging, ingeklemd tussen deze wegen, is de locatie goed zichtbaar vanuit de omgeving en heeft de locatie een alzijdige oriëntatie en vormt het een belangrijke zuidwestelijke entree van Nijkerk. Op de drie hoeken van het terrein Arkerpoort wordt bijzondere architectuur, als landmark verwacht.

CONCEPT

Het driehoekige gebouw is zodanig op het kavel geprojecteerd, dat de gevels niet parallel met of haaks op de snelweg staan. Hierdoor kent het ontwerp een alzijdige oriëntatie op het omringende landschap en wordt, met betrekking tot eventuele geluidsoverlast, de snelweg niet prominenter gemaakt dan hij al is. Om meer afstand te kunnen nemen van de snelweg en om het gegeven programma meer hoogte te geven, zijn de werk- en vergaderplekken op de verdiepingen gesitueerd. Hetgeen ook de relatie met het landschap versterkt. Vanuit alle werk- en vergaderplekken op de verdiepingen is er contact met de omgeving.

ONTVANGSTRUIMTE/ATRIUM

Alle functionele programma onderdelen zijn gesitueerd rondom een centrale ontvangstruimte, in de vorm van een atrium. Hier komt men het kantoorpand binnen en is er ruimte voor ontvangst en een receptie. Naar boven kijkend in het atrium, zijn verschillende werkplekken, vergaderruimtes en een loopbrug te zien. Deze binnenwereld wordt aangelicht door een glazen atriumdak. Vanaf de centrale hal kan men middels een luie wenteltrap naar het restaurant. Deze is lager gelegen dan de typische kantoorverdieping, waardoor er vanuit het restaurant een directe, open relatie is met ontvangstruimte/receptie. Ook geeft dit de mogelijkheid een beschutte buitenruimte/terras te realiseren, direct gelegen aan het restaurant. Vanaf het restaurant gaat men met een kleine trap naar de verdieping. Vanaf de eerste verdieping de werkplekken, vergader- en ontmoetingsplekken gesitueerd. Door deze rondom het atrium te plaatsen is er veel interactie mogelijk in het gebouw. Kenmerkend voor deze bouwlagen zijn het lichte, ruime, open en transparante karakter. Uitzicht vanaf de verschillende plekken in het gebouw wordt gegenereerd door een transparante gevel. Door het maaiveld grotendeels te verhogen is er de mogelijkheid om vanaf het restaurant niveau direct de buitenruimte te bereiken. Ook is het ophogen van het maaiveld gebruikt om het parkeren, vanuit zowel het gebouw als de directe omgeving, zoveel mogelijk aan het zicht te onttrekken.

MATERIALISATIE/GEVEL

De gevels van het kantoorpand wordt in zijn geheel in glas uitgevoerd. Het gebouw heeft hierdoor een open, transparant en modern karakter. De glazen gevel wordt voorzien van een zeefdrukpatroon dat de mate van transparantie van de gevel reguleert. Op ooghoogte is deze maximaal transparant, terwijl deze op vloerhoogte meer gesloten is. In zijn detaillering streeft het ontwerp van de gevel hiermee naar een zo strak, glad mogelijke huid, waardoor het gebouw een product gerelateerde uitstraling krijgt en het imago van Vreugdenhil verder onderstreept.

/
Test persoon | 12-05-17