Woonhuis Gorssel

2011

Woonhuis Gorssel

glas, gorssel, particulier, stucwerk, woonhuis

/
Woonhuis
Gorssel

Woonhuis Gorssel

Het woonhuis ligt, heel verrassend, op een circa vijf meter hoog rivierduin aan de IJssel te Gorssel tussen Deventer en Zutphen, waar voorheen een ander huis stond.

Vanaf de openbare weg gaat een halfverhard pad door het bos en een open, groene ruimte gemarkeerd door een grote beuk omhoog naar de woning, die met een nagenoeg transparante begane grond en gesloten verdieping parallel ligt aan de rivier. Naderbij de uitnodigende, overdekte entree komen ook de uiterwaarden aan de oever van de IJssel en een glimp water in beeld.

Binnen biedt het woonhuis een opbouw in ruimtelijke beleving. Van een gesloten tv-kamer met maar twee doorkijkjes naar buiten via de iets afgescheiden werkkamer en keuken, waar de rivierloop meer dan kamerbreed zichtbaar is, de eetkamer in met enkel de diagonale zichtlijnen via de open hoeken, omdat de glasgevels zich daar even sluiten door naar de apotheose: de vrijwel totaal transparante woonkamer. Daar lost binnen nagenoeg op in buiten en ligt rondom een vergezicht over twee verschillende werelden aan de voeten: aan de ene kant de open, groene afdaling tot de donkere bosrand en aan de andere kant het snel dalende rivierduin, waarop enkele bomen een langgerekt portaal vormen langszij de oever van de brede IJssel, met daarachter het weids laagland.

Aan de glazen kop van de woning/woonkamer bevindt zich onder het royale overstek een even transparante veranda. Een vaste glazen wand en een glazen schuifwand schermen die buitenruimte af tegen de westenwind. Zodat interieur en exterieur haast onmerkbaar in elkaar overvloeien. Anders dan aan de zuidoostzijde. Daar steken gevelbreed overstek en natuurstenen vloer van binnen naar buiten en vormen daar een beschutte veranda en een duidelijk overgangsgebied tussen gevel en de groene open ruimte naar de bosrand.

Binnen voert een trap in de vide naar de verdieping. Het slaapvertrek rechts heeft ook kamerbreed uitzicht over de rivier. Linksom gaat een donkere gang, waarin aan de rechterkant twee brede nissen met een deur naar twee overige slaapkamers gemarkeerd worden door een lang, smal bovenlicht. Vanuit die duistere gang verrast telkens weer elke -open deur-. De kleur van de lucht, het licht en het levendige water van de IJssel ogen iedere dag anders.

/