Verbouwing Doetinchem

2013

PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
/
Verbouwing Boerderij
Doetinchem

Verbouwing Boerderij Doetinchem

De boerderij aan de Oude Wehlseweg en in Doetinchem aan de rand van de nieuwbouwwijk Dichteren ligt pal naast de Wielstraat. De Wielstraat is een zandweg/fietsroute die het centrum van Doetinchem voor bewoners van de wijk makkelijk bereikbaar maakt.

De oorspronkelijk in 1914 gebouwde boerderij is in vormgeving en indeling heel eenvoudig en bestaat uit een voorhuis en deel. De entree van het voorhuis bevindt zich in het midden van de bescheiden vormgegeven gevel aan de Oude Wehlseweg en de gang daarachter verdeelt het voorhuis in twee gelijke delen. Deze gang verbindt het voorhuis met de oorspronkelijke werkruimte van de boerderij, de deel.

Om de boerderij beter geschikt te maken voor bewoning is de deel bij het voorhuis getrokken. Om ook de bovenverdieping bij de woonfunctie te kunnen betrekken is de deel ingrijpend verbouwd, zonder daarbij de van oorsprong ruimtelijk beleving van de deel, te verliezen. De achterzijde van de boerderij is, met behoud van de bestaande buitengevels, opengemaakt om het wonen in relatie met de “privé tuin” te brengen. De aantasting van het dak, om het daglicht in de woning te brengen en een diagonale zichtlijn vanuit de dieper gelegen keuken te creëren, is weer gerepareerd door de introductie van een houten lamellenstructuur die de dakvorm hersteld.

 

Functioneel is de oorspronkelijke deel omgevormd tot de dagelijkse “leefruimte” van de woning. Deze woonruimte heeft een open karakter en biedt ruimte aan de keuken, eetruimte en zitkamer.

De bestaande structuur van het voorhuis, de oorspronkelijke woonruimte van de boerderij is nagenoeg geheel gehandhaaft en is functioneel in gebruik als kantoor/werkruimte.

Om de bestaande verdieping te vergroten is in het achterste deel een slaap ruimte gemaakt voor de ouders. Deze slaapruimte heeft een eigen badkamer. Door een grote glaswand onder de houten lamellen structuur is de slaapkamer een lichte ruimte en een optimale verbinding met de buitenruimte.

Deze slaapruimte is doormiddel van een “brug” verbonden met de verdieping boven het voorhuis.

In dit gedeelte boven het voorhuis zijn de kinderkamers ondergebracht.

De trap sluit aan op de brug en door deze trap staat de bovenverdieping in verbinding met de “leefruimte”, de eetkeuken.

Al met al is het gelukt om van een eenvoudige boerderij een interessante en ruimtelijk spannende woonruimte te maken die tevens optimaal is verbonden met de tuin.

In deze tuin zijn nog de nodige oorspronkelijke schuren aanwezig, welke op termijn nog worden aangepast en geschikt gemaakt voor diverse aan de buitenruimte gerelateerde functies.

/