Woonhuis Winterswijk

2011

PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn

Woonhuis Winterswijk

metselwerk, particulier, winterswijk, woonhuis

/
Woonhuis
Winterswijk

Woonhuis te Winterswijk

De familie Venhuis kwam met de vraag om een moderne woning op een overgebleven kavel op de Elink-Es in Winterswijk te ontwerpen. Volgens de familie een moeilijke kavel. Het woonhuis van de familie Venhuis bevindt zich aan de buitenrand van de Elink-Es. De kavel ligt aan de westkant aan een fietspad en aan de zuidkant aan de straat. Aan de noordkant wordt de bestaande groenstrook gehandhaafd. Door plaatsing van een L-vorm aan de rand van de kavel aan de straatzijde en het fietspad ontstaat een besloten binnengebied (patio, zuidzijde, zonlicht). Door de zithoek, eethoek en keuken midden in de tuin te leggen worden zowel de zuidzijde van de kavel en de noord/westzijde van de kavel vanuit de zithoek waargenomen. De gehele kavel wordt zo benut. Er is geen restruimte. Aan de straatkant zijn de meer openbare functies gesitueerd, zoals het parkeren, de berging en de kantoorruimte. Het privé gedeelte is gericht op de patio (zuidkant).

De opgave was om een vrijstaande woning te bouwen in een modernistische stijl. Voor het Programma van Eisen gelden de volgende uitgangspunten namelijk: een woning met traditionele kapvormen: lessenaar, gebogen, etc., (eis beeldkwaliteitsplan), lichte kleuren, privacy, zonlicht en het buitenleven, relatie met de grote tuin, royale hal, een mooie trap naar de verdieping, 3 badkamers, 6 slaapkamers, een ruime werkkamer en een grote kelder. Gekozen is voor een woning met een patio om zoveel mogelijk het licht en zon in de woning te laten doordringen. Tevens heeft deze vorm een optimale relatie met zijn omgeving, zowel een relatie met de straat als met de groenstrook er achter. Meer gesloten naar de straatkant (openbaar) en meer open naar de tuin en het groen (privé). Verder is er gekozen voor overstekken om het buitenleven (ook in het voor- en najaar) te veraangenamen. Het overstek dient tevens als zonwering.

/