Woonhuis Odijk

2011

PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn

Woonhuis Odijk

glas, hout, metaal, odijk, particulier, woonhuis, zink

/
Woonhuis
Odijk

Woonhuis Odijk

De woning is ontworpen voor een kavel in een uitbreidingswijk aan de rand van Odijk. De kavel, die iets opgetild is boven het omliggende buitengebied, heeft een vrije open zijde met uitzicht op de Kromme Rijn en de omliggende landerijen. Om optimaal van dit prachtige uitzicht te kunnen genieten zijn de woonruimtes, de woonkamer, eetkamer met keuken, werkkamer op de verdieping en de terrassen aan deze zijde van de kavel gesitueerd. Aan de andere besloten zijde van het kavel zijn de slaapvertrekken, bergingen en carport gesitueerd.

Bestemmingsplantechnisch was de eis een semibungalow te realiseren. Dus een laag met een kap terwijl er vanuit het pve behoefte was alle ruimten zo veel mogelijk op de begane grond te realiseren. Als oplossing voor dit dilemma is gekozen om de kap is als ruimtelijk element in te zetten voor het interieur. Alleen de logeerkamer en werkkamer zijn in de kap gesitueerd. De overige ruimten op de baganegrond staan met een trap, middels een grote vide, in het hart van de woning in verbinding met de bovenruimtes.

 

De zwarte houten kapschuren uit de omgeving hebben als referentie voor de architectuur van de woning gediend. Met dit archetype als uitgangspunt is geprobeerd de hoofdvorm zo goed mogelijk op de kavel te plaatsen. De kapvorm is geplooid en geknikt om het daglicht zo veel mogelijk de vrijheid te geven om in de woning te komen en is de relatie tussen interieur en exterieur geoptimaliseerd. In de oksels van de woning zijn een tweetal beschutte terrassen, aan de oost-en westzijde, gemaakt om gedurende de gehele dag in de zon of in de schaduw te kunnen zitten. Via de keuken en de eetkamer, dwars door de woning, staan de twee terrassen in verbinding met elkaar. De eetkamer heeft een hoge vide en grote pui om de middag-en avondzon diep in de woning toe te laten. Onder een deel van de kap is een carport gemaakt.

De huid van de woning is gemaakt van zwart geprepatineerd zink met daaronder een solide basis van donker metselwerk. De kozijnen zijn van zwart gemoffeld aluminium. Door alle materialen en kleuren van het exterieur in detail op elkaar te betrekken wordt het beeld van een “gesamtkorper” versterkt. De houtaccenten en wit stukwerk van het interieur frissen het geheel op.

/