Woonhuis Lochem

2016

Woonhuis Lochem

hout, lochem, particulier, stucwerk, woonhuis

/
Woonhuis
Lochem

Woonhuis in Lochem

De woning is onderdeel van villapark Berkeloord, waarmee een aansluiting is gezocht, enerzijds; de aansluiting bij de oorspronkelijke villabouw en anderzijds de aansluiting meer te zoeken in doelmatigheid in plaats van uiterlijk effect. In onze beleving en die van onze opdrachtgever schuilde luxe meer in; ruime plattegronden, comfortabele voorzieningen, een overvloed aan licht en een gevel van ruimtelijkheid. Ook de oriëntatie op de zon en de relatie met de buitenruimte is van het grootste belang. De meeste ruimten liggen gelijkvloers en hebben direct of indirect een verbinding met de tuin, wat de relatie met de omgeving versterkt. De indeling van de plattegrond is naast de functioneel ook afgestemd op de belangrijke omgevingskarakteristieken; het fantastische uitzicht op de Lochemse berg, de villa wijk zelf en het Hertenkamp.

De splitlevel methode is toegepast om de diverse functies op verschillende ‘’verdiepingen’’ meer met elkaar te verbinden. Daarnaast zorgt een ‘’opgetilde plattegrond’’ als een moderne variant van het be­grip ‘’bel-etage’’ voor een prachtig uitzicht over het glooiende landschap.

De onderste bouwlaag functioneert als souterrain. Hierdoor wordt het tevens mogelijk om op een logische manier de geparkeerde auto’s grotendeels aan het zicht te onttrekken. Door deze opzet is het tevens mogelijk om de bouwhoogte te beperken waardoor de geleidelijke overgang tussen het villapark en het aangrenzende landschap wordt versterkt.

De hoofdvorm van het gebouw is een ruimtelijke horizontale eenheid. De richting van het hoofdvolume en ronding in de gevel komen voort uit de vloeiende overgang van Marinus Naefflaan en de J.A. Staringweg. Door de hoofdvorm aan de J.A. Staringweg ‘’licht door te draaien’’ wordt de zichtlijn op de Lochemse berg vanuit Berkeloord vergroot. Deze zichtlijn wordt nog eens versterkt met het opschonen en deels verwijderen van hoge beplantingen aan de zuid-west zijde van het kavel. Vanwege het zwevende karakter van de hoofdbouw is gekozen voor een lichte con­structie afgewerkt met stucwerk. Alle onderdelen van het gebouw welke contact maken met het maaiveld of hier in verzonken liggen, zijn ge­maakt van natuurlijke materialen zoals baksteen en hout.

/