Woonhuis Deventer

2016

PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn

Woonhuis Deventer

deventer, glas, metselwerk, particulier, woonhuis

/
Woonhuis
Deventer

Woonhuis Nieuw Bellinkhof Deventer

Met Deventer en Twello onder handbereik, is aan de IJssel landgoed Nieuw Bellinkhof ontwikkeld. Er wordt een ensemble gebouwd van vier moderne landhuizen. Het eerste huis, tevens het hoofdhuis, is reeds gerealiseerd.  De basis voor de vier landhuizen bestaat uit eenvoudige geometrische volumes met een informele, ruwe uitstraling. Verbindend element is dat de woningen in belangrijke mate worden uitgevoerd in een gemêleerde, antracietkleurige baksteen. In het eerste woonhuis zijn echter ook enkele andere materialen toegepast. De detaillering is minimalistisch.

Bij het hoofdhuis is er bewust gestreefd naar een iets formelere, meer monumentale opzet dan de overige gebouwen. Deels ontleent de woning zijn monumentaliteit aan zijn positie binnen het landgoed. De woning is iets hoger gelegen en ligt centraal. Ook de vormgeving van het landschap benadrukt deze monumentaliteit. De formele oprijlaan loopt als het ware dwars door de woning. Vanuit deze insnede in het landschap en het souterrain van het gebouw wordt de entree bereikt. Deze entree ligt op de bel-etage. De woonfuncties zijn zo veel mogelijk op het zuiden gericht en zo georiënteerd dat vanuit de verschillende ruimtes bijna het hele landgoed is te overzien. Door middel van een vide en een verhoogd plafond in de keuken is ook de werkkamer op de verdieping ruimtelijk met de woonfunctie verbonden. Deze vide benadrukt de monumentale zichtlijn vanuit de woning over het zuidelijke deel van het landgoed. Alle bergruimtes zijn in het gebouw opgenomen, waardoor er geen los bijgebouw geplaatst hoeft te worden.

/