Woonhuis Barchem

2011

Woonhuis Barchem

barchem, particulier, stucwerk, woonhuis

/
Woonhuis
Barchem

Woonhuis te Barchem

De opgave was om een vrijstaande woning te bouwen in een modernistische en zakelijke stijl. Voor het Programma van Eisen gelden de volgende uitgangspunten namelijk: een eenvoudig huis, geen traditionele kapvormen: lessenaar, gebogen, etc., lichte kleuren, privacy, zonlicht en het buitenleven, royale hal met trap naar de kelder, 2 badkamers, 3 slaapkamers, één werkkamer en een grote kelder.
Gekozen is voor een brede woning om zoveel mogelijk licht en zon in de woning (zuidzijde) te laten doordringen. Tevens heeft deze vorm een optimale relatie met zijn omgeving. Gesloten naar de straatkant en het restaurant (openbaar) en open naar het landschap en de zon (privé). De zijkanten van de woning zijn deels gesloten en deels open. In het midden van de woning, op de as (toegang) van de woning, ligt een smalle lange lichtstrook die het licht tot diep in de woning laat doordringen.
Verder is er gekozen voor een veranda om het buitenleven (ook in het voor- en najaar) te veraangenamen (beschut, overdekt en verwarmd). De veranda dient tevens als zonwering.

Achter het Chinees restaurant Chun Lin moest een bedrijfswoning worden gebouwd. Het druk bezochte restaurant bevindt zich aan de weg van Lochem naar Barchem en ligt tegen de Lochemseberg aan. Het gebied heeft een groen en open karakter waarin diverse gebouwen (hotels, boerderijen en woningen) zijn opgenomen. Dit open en groene karakter hebben we als thema gebruikt voor het ontwerp van de woning. Door geen traditionele kapvorm (zie restaurant) te kiezen en de woning los te maken van zijn omgeving (optillen) ontstaat de autonomiteit. Een autonoom element in het landschap.

/