Woonhuis Barchem

2014

Woonhuis Barchem

baksteen, barchem, glas, metselwerk, particulier, stucwerk, woonhuis

/
Woonhuis
Barchem

Villa in Lochem

In de Nederlandse provincie Gelderland ligt het stadje Lochem. Iets buiten de stad is een heuvel de “Lochemse Berg” genaamd, wat uniek is voor dit deel van de provincie. Tegen deze heuvel is de woning gebouwd, vanuit hier is er een prachtig uitzicht op de vlakke omgeving.

 

De woning heeft een lange oprijlaan waardoor de woning niet direct met de openbare weg is verbonden en daardoor veel privacy heeft. De achterzijde van de woning, die iets hoger tegen de berg aanligt, grenst aan bestaande monumentale bomen. Het geheel, de verticale bomen met de horizontale geleding van de villa, vormt een harmonieuze compositie.

 

Aangezien het aantal kubieke meters van gemeentewege beperkt was in relatie tot het grote programma van eisen zoals de paardenstal, de garage voor 5 auto’s, zwembad, fitnessruimte, sauna en een grote living, is gekozen om de woning half in de heuvel te bouwen. De bebouwing onder het maaiveld telt namelijk niet mee met het aantal kubieke meters. Het is zodanig gedaan dat de onderliggende ruimtes altijd verbinding hebben met de terrassen.

 

De horizontale lijnen, de vloeren en daken, zijn van stucwerk. De tussenliggende wanden zijn van donker metselwerk of glas. Het glas correspondeert met de mooiste uitzichtspunten. Het dak is bedekt met mos sedum.

 

Tekst bij foto 1 : Het glas is georiënteerd op het landschap

 

Tekst bij foto 2 (zwembad): Het terras bij het zwembad onder de woning geeft veel privacy

 

Tekst bij foto 3 (trap): Dat de woning tegen de berg ligt is door de trap ook binnen ervaarbaar

 

 

Bauherr: privat

Architekt: MAAS architecten, Lochem, NL

STO-Kompetenzen:     Fassadendämmsystem (StoTherm Classic)

Fassadenfarbe (StoLotusan Color)

Akustikdeckensystem (StoSilent Top)

Fachhandwerker: Lenferink, Lemerleveld, NL

Fotos: Norbert Duijvelshof, Abcoude, NL