Nieuwbouw tweede productievestiging WILA

2020

Edith Verhoeven
Edith Verhoeven
Edith Verhoeven
Edith Verhoeven
Edith Verhoeven
Edith Verhoeven
Edith Verhoeven
Edith Verhoeven
Edith Verhoeven
Edith Verhoeven
Edith Verhoeven
Edith Verhoeven
Edith Verhoeven
Edith Verhoeven
Edith Verhoeven
Edith Verhoeven
Edith Verhoeven
Edith Verhoeven

Nieuwbouw tweede productievestiging WILA

bedrijfshal, glas, industrie, kantoor, lochem, metaal, productie, utiliteit, wila

/
Utiliteit
Lochem

WILA tweede productielocatie Lochem

Aan het Twentekanaal in Lochem heeft WILA afgelopen jaar een tweede productievestiging geopend. WILA maakt toonaangevend kantbank gereedschap en Tool Holders en produceert wereldwijd.

Deze productielocatie is enig in zijn soort. Het gebouw kan als één volume gelezen worden, waarin alle functies zijn opgenomen. Het pand straalt zuiverheid en precisie uit. Om de lengte van het gebouw te benadrukken is gekozen om horizontaal zwart plaatmateriaal toe te passen. Aan beide uiteinden van dit volume (85×155 meter) zijn een tweetal insneden met rvs panelen gemaakt waarin de kantoren, bedrijfskantine, kleedruimtes zijn gehuisvest. Deze rvs panelen worden vervaardigd met het product dat WILA zelf produceert.

In de gevel zit een grote hoeveelheid glas. WILA laat via deze transparante delen de buitenwereld zien wat zij produceren. Bovendien zorgt dit glas voor contextbeleving; zowel de bosranden van Lochem-Ampsen met het treinverkeer aan de noordrand als het Twentekanaal met de vrachtschepen aan de zuidkant wordt beleeft. Dit is waarneembaar vanuit de productie als vanuit de kantoren. Om het zonlicht aan de zuidzijde te filteren is gekozen voor een materiaal met een industriële look en feel in de vorm van aluminium lamellen. Op de verdieping kijkt men vanuit de kantine en het dakterras hier horizontaal doorheen, waardoor het zicht op het Twente-kanaal maximaal blijft. Op de begane grond werkt het als natuurlijke zonwering. Daarnaast zijn er veel panorama ramen toegepast in de productiehal. Daglicht heeft namelijk een positieve invloed op het welzijn van de medewerkers. Naast de panorama ramen in de zijgevels zijn in het dak van de productiehal sheddaken gemaakt voorzien van lichtstraten op de noordkant. Deze hal is opgebouwd uit een raster van vakwerkliggers waardoor een vrije overspanningen van meer dan 21 meter mogelijk is.

Het gebouw is zodanig geïntegreerd ontworpen dat zowel aan de noordzijde als aan de zuidzijde ondersteunende functies zijn neergelegd. Tussen de kantoren en de productiehal is aan de noordzijde een glazen atrium gemaakt. Deze zorgt voor veel licht en zicht, maar ook voor groenbeleving. Twee enorme bomen bevestigen de hoge ruimte. Dit atrium is tevens het entreegebied. Van daaruit kan gekozen worden om of naar de productiehal te lopen of middels een prachtige industriële trap omhoog te gaan naar het kantoorlandschap. Aan de zuidzijde bevindt zich onder andere de gezamenlijke kantine die via een groot bordes te bereiken is. Vanaf dit bordes is het gehele productieproces (15.000 m2) te overzien. Aangrenzend aan de kantine ligt een inpandig dakterras, voorzien van een glazen schuifdeursysteem, zodat ook in het voor- en najaar kan worden genoten van de frisse buitenlucht. Tevens is dit terras voorzien van een vertical garden. Tot slot is het noemenswaardig dat het hele gebouw all-eletric en duurzaam is uitgevoerd.