Kantoor Doetinchem

2011

PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
/
Kantoor
Doetinchem

Kantoor te Doetinchem

‘Het gebouw vormt een contrast met de bedrijven in de omgeving’

‘Veel mensen denken dat de vorm van het nieuwe waterschapsgebouw is ingegeven door druppels water. Dat is niet zo. Uitgangspunt voor het ontwerp is de omgeving. Het waterschapsterrein ligt in een groenzone die doorloopt tot aan de binnenstad. Het bevindt zich tussen wijk de Huet en een voormalige zuivering, tegenover een industrieterrein met recht toe recht aan gebouwen. Het waterschapsgebouw is ontworpen als contrast met deze ‘dozen’. Het heeft een organische vorm die wordt versterkt doordat de begane grond zich niet op maar boven het maaiveld bevindt. In feite hebben we ronde vormen over een traditioneel rechthoekig kantoor gelegd. Het is een alzijdig, multifunctioneel in te richten gebouw geworden dat uit twee delen bestaat. Deze delen worden op de begane grond met elkaar verbonden door een ruimte met achter de entree een grote hal met de balie, een tentoonstellingshoek en het bedrijfsrestaurant. In de kernen van de twee kantoorvleugels zijn de algemene functies, zoals toiletten, overlegplekken, kopieermachines, keukens, trappen, liften en dergelijke geplaatst. Daar omheen zijn de kantoor- en vergaderruimten gegroepeerd. Dankzij daklichten valt er veel licht op de trappen, deze nodigen uit voor informeel gebruik en ontmoetingen. Het gehele gebouw is transparant en zo opgezet dat je collega’s die zich ergens anders bevinden vanaf allerlei gezichtspunten kunt zien. Er is een groot aantal rechtstreekse loopverbindingen, zowel verticaal als op het niveau van de etages. Al met al is het een groot maar compact geheel waarin veel interactie mogelijk is.’

‘De belangrijkste gebruikte materialen zijn beton, glas, hout en metaal. De gevels zijn helemaal van glas. De vloeren van elke etage steken over zodat het gebouw aan de bovenzijde het breedst is. Onder elke vloeroversteek zijn aan de buitenzijde horizontale lamellen bevestigd die direct zonlicht van het glas afhouden zodat het binnen niet te warm wordt. Het glas lijkt een gebogen vorm te hebben, maar dat is niet zo. Verticale lamellen wekken de suggestie van buiging en vervullen ook een rol als zonwering. De installatietechniek is geheel in het ontwerp geïntegreerd. De leidingen van het warmte-koudesysteem zijn in de vloeren verwerkt. Deze vloeren bestaan uit bollenplaat, gewapend beton met daarin kunstofbollen die de constructie licht en toch stijf maken. In het gebouw zijn akoestische elementen verwerkt die als vanzelfsprekend bij het geheel passen.’

/