Kantoor Borculo

2011

PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn
PinterestFacebookLinkedIn

Kantoor Borculo

borculo, frieslandcampina, glas, kantoor, metaal, utiliteit

/
Kantoor
Borculo

Directiekantoor frieslandfoodscampina

Op de fabriekslocatie Van Friesland Foods Campina Domo is een uitbreiding gerealiseerd van het directiekantoor en is het bestaande oude kantoor uit 1925 gerenoveerd en verbonden met de nieuwbouw, zodat een totaal van ongeveer 2000 m2 kantooroppervlak is ontstaan.

De nieuwbouw is tegen de hoogbouw van de fabrieken geplaatst om aan de Needseweg, een belangrijke uitvalsweg vanuit het centrum van Borculo, een nieuw front aan de fabriekslocatie te geven.

 

De horizontale geleding van de nieuwbouw functioneert als een soort boekenplank, een ordenend element, voor het geweld van de achterliggende hogere verticale fabrieksdozen. De vooruitstekende nieuwe gevel pakt, met een overlap van een aantal meters, ook de oudbouw op en is tevens de zonwering voor het gebouw. De moderne hightec-uitstraling van de nieuwbouw is als contrast met het stoere metselwerk van de oudbouw gekozen om beide delen in hun waarde te laten en elkaar te versterken

Behalve het creëren van een nieuwe werkomgeving voor het directiepersoneel, dient het gebouw voor de ontvangst van bezoekers en wordt een verbinding gemaakt tussen het directiepersoneel en de achterliggende productieruimtes, t.w. het laboratorium en productiehallen.

Het geheel is ontworpen als een cellenstructuur met een opdeling in twee lagen, waar de ontvangstruimten zoals de receptie en vergaderruimten op de begane grond zijn gepositioneerd, en de kantoorruimten van de directie en het operationeel personeel, via een brug in directe verbinding met het ‘achterland’, op de verdieping zijn geplaatst. De begane grondvloer is opgedeeld in een grote open ruimte met een enkele afgesloten metalen doos voor het onderbrengen van een aantal ondersteunende functies zoals multifunctionele ruimte, instructieruimte, sanitair en installaties. Het kantoorgebouw is verder enigszins los gehouden van de achterliggende bestaande bebouwing door de toepassing van een grote vide als intermediair die ook de twee verdiepingen visueel met elkaar verbinden en waardoor daglicht in het centrale deel kan komen. Hier is ook de centrale trap geplaatst.

Door de glazen buitengevels en de toepassing van glazen scheidingswanden tussen de kantoren en de verkeersruimten wordt de transparantie en openheid in het gebouw op beide verdiepingen versterkt. Ook de lichte materialen en kleuren en de abstractie in de detaillering dragen daar aan bij.

Om, voor het gebruik, het bestaande pand met de nieuwbouw te verbinden zijn in langsrichting de gangen in beide delen met een zichtas gekoppeld.

Het voorterrein van de locatie is opnieuw ingericht. Door hier een open en groen gebied van te maken is geprobeerd een sprong over de straat te maken. Er zijn lichte glooiingen van gras gemaakt die op een natuurlijke wijze wat afstand creëren tot de straat en het trottoir en een link leggen naar de niveauverschillen van het tegenoverliggende terrein van de gemeente. Het verbind met een parkachtige uitstraling het voorterrein en nieuwbouw van FrieslandFoods met het gebied rondom het nieuwe stadhuis van Borculo.